Vitt vin till maten

Det finns mer än bara färgen som skiljer ett vitt vin från ett rött vin. Ett vitt vin har en väldigt liten (eller ingen) skalkontakt i samband med att druvorna jäser. Det betyder att de också sällan har den strävhet som röda viner har. Vill du servera ett vitt vin till maten finns det en del saker att tänka på. Många glömmer att alla viner inte alltid lämpar sig för alla typer av maträtter.

När är det då ett vitt vin passar som bäst? Ja, svaret på den frågan är inte lika konkret som när man talar om röda viner. Med vitt vin kan man lättare kombinera för att få fram olika smakkombinationer som faktiskt kan överraska rätt ordentligt. Trots det finns det ändå många mat- och vinexperter som menar att vitt vin lämpar sig bäst för lätt och ljust kött. Musslor, skaldjur och fisk är till exempelvis utmärkta alternativ, men även kyckling och fläsk.

Fräscha och friska viner

Det finns både söta och mer friska vita viner. Om du väljer ett friskare vin lämpar sig detta bäst om du ska servera skaldjur eller mager fisk. Väljer du däremot en fetare fisk kan du med fördel välja ett vitt vin med mycket smak och sötma om du så önskar. Det som är viktigt att ha i åtanke är att du inte ska välja ett syrligt vin om du ska servera mat som också är syrlig. Vinet ska fint kunna kombineras och tillsammans ska de skapa en balans. Det får inte blir för mycket av det söta, friska eller syrliga.