Exotiska kötträtter du måste prova på

Vi har alla en favoriträtt som när tillfälle ges, vi väljer att tillaga. Det kan dock vara kul och givande att utforska nya rätter från andra kulturer och andra länder. Istället för en grillad fläskfilé med ett gott vin från Bordeaux så följer här ett flertal exotiska kötträtter som kan liva upp din matlagning.

Phanaeng, Thailand

Phanaeng curry är en variation av en thailändsk curry som kännetecknas av sin tjocka konsistens och en salt-söt jordnötssmak. Rätten består av kött som stuvas med torkad chili, limeblad, kokosmjölk, koriander, kummin, vitlök, citrongräs, schalottenlök och jordnötter.

Köttet som används i phanaeng curry är vanligtvis nötkött, kyckling eller anka, och rätten innehåller traditionellt inga grönsaker. Namnet härrör från ordet panang, vilket betyder kors, vilket hänvisar till det gamla sättet att förbereda kyckling med korsade ben och i upprätt läge.

Pernil, Puerto Rico

Pernil är en av Puerto Ricos mest kända och omtyckta rätter. Det är en saftigt grillad fläskrygg som traditionellt är kryddad och lagd i en marinad som kallas adobo mojado, bestående av paprika, salt, vinäger, vitlök och oregano. Maträttens namn kommer från det spanska ordet pierna, vilket betyder ben, men det är också ett katalanskt ord för skinka, med hänvisning till det traditionella receptet som innehåller färsk skinka. Om du någonsin befinner dig på en Puerto-Ricansk festlighet så kan du räkna med att det bjuds på Pernil.

Milanesa, Argentina

Milanesa kallas ofta Argentinas inofficiella nationella maträtt, och är en simpel men utsökt måltid bestående av en panerad skiva nötkött som är stekt i varm olja och krymper en aning när köttet tillagas, vilket beror på faktumet att de valda köttstyckena har mindre f som traditionellt är kryddad och lagd i en marinad som kallas adobo mojado, bestående av paprika, salt, vinäger, vitlök och oregano. Maträttens namn kommer från det spanska ordet pierna, vilket betyder ben, men det är också ett katalanskt ord för skinka, med hänvisning till det traditionella receptet som innehåller färsk skinka. Om du någonsin befinner dig på en Puerto-Ricansk festlighet så kan du räkna med att det bjuds på Pernil.

Milanesa, Argentina

Milanesa kallas ofta Argentinas inofficiella nationella maträtt, och är en simpel men utsökt måltid bestående av en panerad skiva nötkött som är stekt i varm olja och krymper en aning när köttet tillagas, vilket beror på faktumet att de valda köttstyckena har mindre fett och senor än andra styckningsdelar.

Denna rätt delar många likheter med den österrikiska Wiener schnitzel och den amerikanska ’Chicken Fried Steak’. Milanesa har dock sina rötter i Italien, och den ursprungliga maträtten har spårats till staden Milano och den berömda cotoletta alla milanese.