Vanligaste misstagen i köket

Är du en riktig superkock i köket eller begår du ofta misstag som gör att maträtterna inte blir optimala? Du är inte ensam! Att göra misstag i köket är väldigt vanligt och speciellt om man är en ”hemmakock” utan någon speciell utbildning bakom sig. Med hjälp av våra supertips kan du dock gå från en amatörkock till ett riktigt proffs.

Svenskarna gillar mat och matlagning, åtminstone de allra flesta. I Sverige har vi ett stort utbud av hälsosamma och bra livsmedel och råvaror som man kan använda sig av och med hjälp av internet kan du snabbt hitta utsökta recept som passar för alla olika ändamål. Bara ett litet snedsteg kan dock påverka resultatet av din maträtt, men inte längre! Här nedan listar vi de vanligaste misstagen som svenskarna gör när det är dags att laga mat.

Vanliga misstag och hur du undviker dem

1. Att lägga ner vitlöken för tidigt är ett mycket vanligt misstag. Det är ytterst få recept som faktiskt förklarar att vitlöken ska läggas ner sist. Orsaken till detta är för att den annars riskerar att blir bränd.

2. Vilka mått du använder dig av när du mäter upp ingredienser är avgörande för hur bra resultatet kommer att bli. Ett vanligt misstag är att man t.ex. använder ett decilitermått för att mäta upp mjöl, när det egentligen är tänkt att använda till vätska. Köksvågen är det absolut bästa alternativet, men tar visserligen lite mer tid.

3. Tror du att maten kommer hålla sig längre för att du bevarar den i kylen? Fel! Åtminstone när det kommer till vissa grönsaker. Tomater mår t.ex. bättre i rumstemperatur.

4. Slänger du ner grönsakerna i stekpannan medan de fortfarande är blöta riskerar du att de ångas istället. Ångan kommer att göra grönsakerna tråkiga och sladdriga. Se till att de är helt torra innan. Har du inte möjlighet att vänta kan du torka med hushållspapper eller kökshandduk.

5. Ett mycket vanligt misstag är att man har i för lite salt när det är dags att koka vatten. Om du inte saltar vattnet kommer maten att bli väldigt blank och smaklös. Hur mycket salt du ska ha beror naturligtvis på hur mycket pasta eller potatis som du ska koka, men en bra tumregel är att använda 1,5 msk för 0,5 kg med t.ex. pasta.