Så håller du rent och fräscht där du lagar mat

Oavsett om du lagar mat professionellt i hemmet eller i ett restaurangkök är hygienen kring matlagning mycket viktig. För restaurangkök finns det dessutom regelverk att följa för att maten som lagas ska kunna säljas.

Det är i köket allt som har med matlagning sker och därför är det extra viktigt att du håller det riktigt fräscht och rent där. Om du inte själv har möjlighet att sköta din köksstädning som hemmakock kan du anlita städföretaget Qleano som erbjuder hemstädning när det passar dig.

Ett skinande rent kök

Du behöver inte älska städning för att bli matlagningsproffs men om du vill undvika magsjuka och matförgiftade gäster ska du se till att hantera redskap, arbetsytor, matlagning och förvaring av mat på rätt sätt. Hygien är nämligen A och O i köket och dålig hygien kan göra leda till sjukdom och förorenad mat.

Anlita städfirma för grovstädning

 

Det är inte så svårt att sköta vardagsstädningen i ett kök och se till att bära ut soporna, sköta disken eller torka av arbetsytor. För att köket ska hålla sig fräscht och för att maten som du lagar där ska hålla sig frisk kan du dock se till att boka en grovstädning via en städfirma med jämna mellanrum. Städfirman kan då hjälpa dig att städa ur kyl, frys, ugn och skafferi. Med veckostädning får du dessutom hjälp med dammsugning och våttorkning av golvet i köket. Du kan också få hjälp med att rengöra spisen och putsa upp diskbänken.

Vardagshygien i köket

Disktrasan är en riktig bakteriebov som kan sprida smitta i ditt kök där du hanterar och lagar mat. Se till att byta ut den varje vecka. Det är också bra att ha som rutin att sortera ut gamla varor ur kylen regelbundet. Torka också av alla ytor i köket med miljövänlig såpa och vatten. I skafferiet ska du hålla koll på torrvarorna för att slippa oönskade skadedjur,

Bästa matlagningstipsen