Rött vin till maten

Att servera rött vin till maten är idag mycket vanligt. Det många inte vet om är att färgen på vinet är avgörande för om smakerna kommer att förstärkas eller om middagen kommer att bli en flopp. Röda viner har en helt annan smak och tyngd än vad vita viner har och därför passar de inte heller till samma typer av smaker eller rätter.

Har du bestämt dig för att servera ett rött vin som har en kraftigare karaktär så lämpar sig detta bäst om du ska servera kött som också kan anses vara ”tungt”. Med det menas att du t.ex. serverar rätter som är tillagade av vilt, lamm eller nötkött. När det kommer till kalv eller fläsk kan man dock själv välja om man vill använda sig av vitt eller rött vin, åtminstone om man ska utgå från grundregeln. Dock kan tillagningsmetoden och valet av kryddorna göra så att middagen lämpar sig bäst för det ena eller det andra.

Idag finns det många olika röda viner att välja mellan. Tycker du att det är svårt att hitta rätt kan du med fördel med om professionella tips när du handlar.