Njut av osträtter

Hur många av oss älskar inte ost? Ost har en stark smak och kan avnjutas antingen som den är, eller tillagad. Många gånger kan en maträtt fokuserad på ost få dig att känna dig tyngre än en griplastare, uppsvälld, proppmätt och trött. Cacio e pepe till exempel, som är en pastarätt fylld med ost, får många att känna sig alldeles för mätta och nästan illamående. Men ost är så väldigt gott i mat, och bör inte undvikas i rädsla för denna känsla. Här följer ett flertal maträtter med ost som är en aning lättare men fortfarande utsökta!

Quiche Fromage

Denna salta, bakade franska delikatess består av en tunn brödskorpa toppad med en utsökt ostblandning. I denna traditionella paj använder man vanligtvis klassiska ostsorter som Gruyère, Camembert eller Roquefort, som blandas till en läcker sås av ägg och mjölk eller crème fraîche.

Den krämiga fyllningen smyckas ofta med en mängd olika färska örter eller en strö av nyligen riven muskot. Den bakade quichen är en härlig kombination av krispig paj, en sammetslen mitt och en perfekt brynad utsida. Quiche au fromage är en rätt som finns på de franska marknaderna eller på menyerna i traditionella franska restauranger.

Queso Fundido

Queso fundido är en utsökt mexikansk maträtt som vanligtvis serveras som aptitretare. Den består av bitar av chorizo, tomater, lök, poblano och en smörig ost. Maträtten tillagas ofta direkt vid bordet på restauranger och presenteras bubblande varm i små grytor.

Queso fundido äts traditionellt med mjuka majstortillas så att den kan ätas individuellt, eftersom maträtten vanligtvis delas mellan grupper av människor, vilket gör den till en bra festmat också. Den har sitt ursprung i norra Mexiko, där den ursprungligen tillagades över lägerelden. Numera är queso fundido också populär i USA, särskilt i El Paso.

Tiropita

Tiropita är ett populärt grekiskt mellanmål som består av lakan med fylldeg som är fyllda med en kombination av ost (vanligtvis feta) och ägg. Denna maträtt görs vanligtvis i triangulära bitar och borstas med smält smör innan den bakas. Detta välsmakande bakverk finns i nästan alla grekiska bagerier, även om det vanligtvis serveras som aptitretare.

Det finns flera teorier om dess ursprung, men de flesta länkar maträtten med antingen bysantinsk, romersk eller turkisk mat. Tiropita konsumeras oftast på morgonen i Grekland, eftersom frukosten vanligtvis endast reserveras för bröd med smör och en kopp kaffe.

Med sin enorma popularitet finns det också några andra variationer av tiropita, som kasseropita, som är fylld med kasseriost, eller spanakopita, en spenatfylld sort.

Frico

Frico är en traditionell maträtt från den historiska italienska regionen Carnia, gjord på en lokal delikatess som kallas Montasio-ost. Det finns två versioner, frico friabile, ett krispigt mellanmål tillagad med ost stekt i olivolja. Sedan finns också den mer berömda frico morbido som kombinerar osten med potatis och lök i en saftig, rik pannkaka, bakad eller stekt tills den blir gyllenbrun och krispig på båda sidor.

Maträtten serveras bäst varm, medan osten fortfarande är smält, trådig och klibbig. Den kan serveras som garnering för soppor och grytor, eller av njutas på egen hand som en aptitretare.