Mat och specialiteter i Sverige och Japan

Varje land har vissa livsmedel som är väldigt specifika för just dem, och maträtter man gärna visar upp och stoltserar med. Även om man inte vet så mycket om ett visst land så kan det trots allt vara så att man hört talas om speciell mat därifrån, vilket visar på just matens kulturella betydelse för människor världen över. Här ska vi titta lite mer på några utvalda svenska och japanska livsmedel och maträtter, både kända och ökända.

Knäcke och wagashi

Mat kan vara helt otroligt, och att prova lokala maträtter när du är ute och reser kan ge fantastiska upplevelser. Ett av de enklaste och samtidigt väldigt välkända svenska livsmedlen är vanligt, smarrigt knäckebröd. Det är också något som många utlandsboende svenskar saknar eftersom det inte går att få tag på. En bit knaprigt Wasa knäcke med kaviar och skivat ägg är lika gott som enkelt. Och väldigt svenskt.

I Japan är matkulturen både älskad, enkel och sofistikerad. Även till synes simpla rätter smakar otroligt gott med hjälp av smakrika såser och rätt kombinationer av livsmedel. Att äta sushi i Japan är helt annorlunda än någon annanstans i världen, då kockarna på riktiga sushirestauranger jobbat sig genom de olika stegen i matlagningen under många år. I Japan är mat ett hantverk. De har utsökt vackra små sötsaker, kallade wagashi, som är precis lagom söta utan att det tar över.

De riktiga specialarna

Vi fortsätter till andra änden av snöret – med mat som är mer ökänd än omtyckt av exempelvis utländska besökare. Här i Sverige har vi den speciella surströmmingen, som konserveras genom jäsning och därigenom får en väldigt karaktäristisk smak. Det är en fisk att älska eller hata, och det finns många videoklipp på nätet med så kallade ”surströmming challenges” där man utmanar varandra att äta den illaluktande fisken. Dock går de här utmaningarna mest ut på att äta en hel fisk, medan vi i Sverige brukar avnjuta den i små bitar på tunt knäckebröd, ihop med kokt potatis, lite lök och gräddfil. Då blir den pikanta fisksmaken en fantastisk smakhöjare, men det gäller som sagt att äta den på rätt sätt. Lukten är helt annorlunda än smaken, som är mildare och saltare.

Ett liknande scenario kan upplevas i Japan, där många älskar nattou. Detta är sojabönor som fermenterats med en specifik sorts bakterier, och resulterar i bönor med en väldigt klibbig och trådig textur. Både doft och smak är speciell och stark, och japanerna blandar ofta sin nattou med senap eller soja. Precis som med vår surströmming är det en smak man antingen älskar eller avskyr, men nattou är väldigt hälsosamt och serveras ofta som en del av japanernas frukost.