Mat för den som lider av muntorrhet

Att pröva på att laga nya maträtter är kul och kan leda till att man hittar en ny favoriträtt. För vissa människor är det dock svårare att hitta en rätt att laga som passar just dem. Detta kan bero på att man måste anpassa sig efter bland annat allergier, glutenintolerans och laktosintolerans. För människor som lider av muntorrhet finns det även saker som är viktiga att tänka på vad gäller mat.

Vad innebär muntorrhet?

Muntorrhet beror på att salivens konsistens förändras eller att man har för lite saliv i munnen. Detta är ett problem då saliven skyddar dina tänder samt gör det lättare att svälja och tugga. Det blir även en ökad risk att få ett inflammerat tandkött eller munslemhinna. Muntorrhet kan uppkomma av många anledningar såsom biverkning av läkemedel, cancerbehandling, diabetes och droganvändning. Hur vet man då om man själv lider av muntorrhet? Exempelvis så känner människor med muntorrhet att de måste dricka mycket för att de är torra i munnen, särskilt när de vaknar. Andra symptom är att man får svårt att äta och att prata tydligt. Även minskad smakfunktion och sämre sömn är symptom på muntorrhet. Behandling mot muntorrhet innebär att man försöker lindra dess symptom samt förebygga skador som kan uppkomma.

Mat för människor med muntorrhet

Något som gör det lättare att äta maten vid muntorrhet är att den innehåller mycket vätska. Därför är exempelvis olika soppor ett bra val av maträtt. Även grytor och stuvningar underlättar måltiden. Om du äter exempelvis potatis och köttbullar kan du tänka på att lasta på med mycket sås för att få med en flytande föda på tallriken. Äter du smörgås kan du doppa den i en dryck såsom kaffe, mjölk, eller te för att göra den mer lättätlig. Om du vill ha något gott efter maten så är efterrättssoppor och krämer ett bra val. Även gelatinbaserade desserter såsom pannacotta och fruktdessert är enkla att få i sig.

Trots att vätskerika maträtter gör det lättare att äta vid muntorrhet så ska man inte undvika mat med mer tuggmotstånd. När man tuggar mycket utsöndras nämligen saliv. Råa morötter är då ett bra alternativ eftersom de har ett stort tuggmotstånd. Att tugga på ett sockerfritt tuggummi

är en annan valmöjlighet. För att undvika en förvärring av muntorrheten samt skador på tänderna bör du undvika godis samt söta drycker.