Sveriges Mästerkock och andra populära matprogram

Matprogram är en klassisk programgenre som länge har funnits med i tv-tablåerna. Redan på 1950-talet var programmen ett stående inslag i de amerikanska tv-kanalerna och några decennier senare blev de vanliga i svensk tv. På senare år har matprogrammen blivit allt populärare. Dagens tv-utbud är fullt av olika matprogram där proffs och nybörjare lagar mat eller bakar. De enklaste matprogrammen, där en kock står i köket och lagar mat och ger tips till tittarna, finns fortfarande kvar. Nu finns det också många andra format, till exempel hur man driver restauranger, matresor och tävlingar i matlagningens ädla konst.

Matprogram är populära

Hur kommer det sig att matprogrammen lockar tittare? En orsak är förstås att mat och matlagning är något som alla kan relatera till oavsett ålder, kön och livssituation. Somliga älskar det och andra avskyr det, men alla har en relation till matlagning. Vi lever i en värld där snabbmat och skräpmat har blivit en del av vardagen i många familjer. Många är trötta på det och längtar tillbaka till rötterna och till en mer traditionell matlagning med färska råvaror och smakrika ingredienser. Där kan matprogram fungera som en inspirationskälla.

Matprogram tipsar om spännande rätter

Tv-kanalerna har dessutom varit skickliga på att kombinera matprogram med andra populära format som till exempel dokusåpa. Ett exempel är det prisbelönta ”Sveriges Mästerkock” som tveklöst är ett av de allra mest omtyckta matprogrammen i svensk tv just nu. Programmet är baserat på brittiska Masterchef och går ut på att deltagarna tävlar mot varandra i matlagning. Deras maträtter bedöms av en jury och efter varje program röstas deltagare ut. Den som är sist kvar blir utsedd till Sveriges mästerkock. Kombinationen av matlagning och dokusåpa lockar tittare som tycker om båda genrerna.

Matprogram ger en skev bild av verkligheten

I en hel del matprogram framstår matlagningen ofta som enkel och lättsam. På tv är allt väl förberett, köttbitarna blir perfekt stekta, pastan klibbar inte ihop och såsen skär sig aldrig. Alla som brukar laga mat vet att verkligheten kan vara annorlunda. Det kan kännas mycket krångligare och svårare när man står hemma i köket och ska tillreda någon invecklad rätt, inte minst om man är en ovan kock. Matprogrammen kan bjuda på orealistiska ideal som kan vara svåra att försöka leva upp till.

Populära matprogram kan inspirera unga att söka sig till kockyrket. Programmen kan dock ge en väldigt skev bild av hur det går till i ett restaurangkök. I verkligheten är jobbet som kock ofta stressigt och arbetstiderna är tuffa. Tidiga morgnar, sena kvällar och jobb över helgerna hör till vanligheterna. De allra flesta kockar blir aldrig kända eller får program i tv. Man ska förstås inte avskräcka unga från att söka sig till yrket, men det är viktigt att de inser att kockbranschen inte är fullt så glamourös som den ibland kan framstå som i tv.

Matprogrammen är här för att stanna

Enligt vissa finns det för många matprogram i tv-utbudet idag. Andra tycker om programmen och fortsätter troget att titta på dem. För dem är programmen lättsmält och oskyldig underhållning som passar perfekt en tråkig vardagskväll. Dessutom kan tittarna få inspiration och tips om nya maträtter tack vare dem. Oavsett vad man tycker om matprogrammen bidrar de till att informera allmänheten om matlagningens glädje och om nyttan av väl tillredd mat. Ibland kan de till och med inspirera unga människor att ge sig in kockyrket. Det är något som alla kan uppskatta.