Sveriges bästa restauranger

Mat är ett ämne som kan diskuteras i all oändlighet, och är även ett ämne som engagerar många personer. Varje år koras Sveriges bästa restauranger i både White Guide som är Nordens ledande guidesystem och i Livets Goda som är Sveriges ledande vinmagasin. Över hela Sverige bedöms restauranger för både service och kvalitet på maten. Det ska inte bara smaka gott, det ska även finnas en varierande meny som håller vad restaurangen lovar i smak och stil. Detta är viktigt om man ska ha en chans att vinna pris. Michelinstjärnor är ett bevis på att restaurangerna har lyckats.

Restauranger med en god helhetsupplevelse är viktigt

Restauranger i Stockholm och Jämtland tar pris

Dessa listor på prisvinnande matställen är bra att ha koll på om man vill hitta nya, spännande och exklusiva matupplevelser. År 2016 kammade Restaurant Frantzén hem priset som Sveriges bästa restaurang. De plockade då även hem två stjärnor i Michelinguiden. Det är inte heller nog med att restaurangen blev bäst i Sverige år 2016. Den har även tagit plats tolv på listan över världens bästa restauranger, som tidningen Restaurants utsåg år 2013. Restaurangen kan ta emot upp till 19 gäster samtidigt och öppnades år 2008 av köksmästaren Björn Frantzén. Restaurang Frantzén finns i Gamla Stan i Stockholm.

På andra plats på listan över Sveriges bästa restauranger ligger Fäviken Magasinet. Fäviken Magasinet ligger utanför Åre i Jämtland. Köksmästare för Fäviken Magasinet är Jesper Karlsson och Magnus Nilsson. Även denna restaurang har två stjärnor i Michelinguiden och har tagit plats nummer fjorton på listan över världens bästa matställen år 2016. Det är inte första gången restaurangen är med på den listan. Den har även varit med varje år mellan åren 2012 och 2015, dock med lite lägre placeringar. I White Guide har restaurangen även vunnit internationell mästarklass mellan åren 2011 och 2016.

Restauranger från Stockholm i topp

Matsalen är den restaurang som knep tredjeplatsen i White Guide 2016. Restaurangen hittar du på Grand Hôtel i Stockholm. På bottenvåningen av Bolinderska palatset finner du denna restaurang som ägs av stjärnkocken Mathias Dahlgren. Till skillnad från andra restauranger är denna restaurang uppdelad i två delar som båda serverar mat. Dessa är Matsalen, som är lite exklusivare och har två stjärnor i Guide Michelin samt Matbaren som har en stjärna i Guide Michelin. I Matbaren är köket lite enklare. Inredningen i de båda utrymmena är fantastisk då restaurangen har ritats och inretts av brittiska Ilse Crawford.

Både delarna av restaurangen har vunnit Gulddraken år 2008 i kategorierna lyx och mellan. På topp tre-listan över Sveriges bästa restauranger ligger alltså två inrättningar i Stockholm och en restaurang ligger i Jämtland. I Sveriges andra största stad Göteborg hittar vi Upper House Dining som knep åttonde plats i White Guide år 2016. Upper House Dining är en del av Gothia Towers mer exklusiva del. Upper House är en femstjärnig avdelning inne i själva Gothia Towers. Restaurangen Upper House Dining fick en stjärna i Michelinguiden år 2016 och utsågs även till årets serviceupplevelse av White Guide i mars 2014.

Kvalitet ger en bra smakupplevelse

Varje restaurangs mål är att gästen ska gå därifrån med ett leende på läpparna och en känsla av tillfredsställelse. Oavsett prisklass på menyn är det en självklarhet att man som gäst både ska vara mätt och nöjd med servicen efter ett restaurangbesök. Det är inte alltid lätt att veta vart man ska gå för att få en bra matupplevelse då det kryllar av matställen. Ett tips är att titta på listan över Sveriges bästa restauranger där du hittar matställen över hela Sverige. År 2016 fanns det två Stockholmsrestauranger och en i Jämtland med i toppen på denna lista.