Svenska kocklandslaget

Nu kanske du undrar hur man kan tävla i något så alldagligt som att laga mat men det är långt ifrån vem som helst som får vara med i kocklandslaget. Är man en av de tretton lyckligt lottade som valts ut av lagkapten Jonas Franzén, har man inte enbart goda referenser ifrån restaurangbranschen med sig i bagaget. Han synar också de sökandes psykologiska profil för att få fram en så ”god” sammansättning i kocklandslaget som möjligt. I år går de olympiska spelen i matlagning av stapeln i den tyska staden Erfurt och Sverige har ambitionen att upprepa samma bragd som vid OS 2012 – ta hem guldet!

Kocklandslaget övar bland annat presentationsteknik inför OS i matlagning i Erfurt 2016

Kocklandslaget – en god sammansättning

Under uttagningarna till kocklandslaget fick lagledaren Jonas Franzén in nästan 60 ansökningar, varav 5 kvinnliga. För att hitta de 13 medlemmarna använde han sig mycket av referenser men framför allt tog han fram de sökandes psykologiska profil för att få en så god mix av personligheter som möjligt. I laget finns åtta kockar och fem konditorer. Men av de fem konditorerna är dessutom två kockar. Uppgiften för landslaget är entydig – vinna OS-guld 2016. Landslaget kommer att träna en gång i månaden men däremellan kommer medlemmarna även träffas i smågrupper samt även träna individuellt. Så mycket tid går åt till förberedelser.

Kocklandslaget 2012-2016 består av följande deltagare: Isak Wiig, Restaurang Modis, Stockholm. Fredrik Larsson, Le Rouge, Stockholm. Frida Nilsson, Clarion Hotel Trondheim, Trondheim. Joel Englund, Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, Stora Mellösa. Sebastian Gibrand, Oaxen, Stockholm. Eddy Zippert Karlsson, Swedish Taste, Göteborg. Edin Dzemat, Linnea Art, Göteborg. Helena Henriksson, Tössebageriet, Stockholm. Claes Hasselhuhn, Stadshusrestauranger, Stockholm. Anders Oskarsson, Nilssons konditori, Oskarshamn. Jonas Lagerström, Bölgen och Moi, Oslo. Kalle Bengtsson, Ica Maxi bageri, Kungsbacka. Fredrik Andersson, West Coast, Göteborg. Alla ovan nämnda är meriterade kockar och konditorer men för att förbereda sina lagmedlemmar inför tävlingsmomentet tror Jonas Franzén starkt på den mentala träningen.

OS i matlagning 2016

Olympiska spelen i matlagning har precis som de vanliga Olympiska Spelen gått av stapeln i över hundra år, men OS i matlagning hålls till skillnad från de Olympiska Spelen alltid i Tyskland. Närmare bestämt i staden Erfurt. Sverige är det enda land som vunnit två segrar i rad sedan tävlingen grundades år 1900. Vid OS 2012 tog kocklandslaget hem guldet framför Norge som fick silvermedalj. Då var det glädjetårar och stor fest efteråt. Nu är siktet inställt på att upprepa samma vinnande ”recept” som vid förra OS.

Smaken är den främsta komponenten för att få höga betyg i mattävlingar. Logistik och estetik kommer därefter. Allra viktigast för att lyckas med en matkreation är presentationen, att få det att riktigt vattnas i munnen på bedömaren. Inför tävlingen delas kocklandslaget in i det kalla och det varma köket. I det kalla ingår tapas, rätter lagda på tallrikar, så kallade showfat, och desserter. Det varma köket har i uppgift att ta fram en förrätt bestående av fisk och skaldjur, en varmrätt av kött samt en dessert.

Kockarnas kulinariska kamp

Kocklandslaget företräder Sverige i internationella kocklandslagstävlingar. Lagledaren heter Jonas Franzén och leder den 13 män och kvinnor starka truppen. Han tar inte enbart ut sina lagmedlemmar utifrån deras kulinariska kunnande utan ställer även upp en psykologisk profil. Allt för att presentationsögonblicket ska bli fullkomligt. Just så tänker han upprepa samma guldbragd som gjordes under OS 2012. Precis som i vanliga OS går Olympiska Spelen i matlagning av stapeln vart fjärde år. I år är det alltså åter dags för Sverige att visa vad de går för i den tyska staden Erfurt.